Nieuwe Audi A8 is officieel

Audi heeft vandaag in Barcelona het doek gehaald van de nieuwe A8. De vierde generatie van Audi’s vlaggenschip moet het opnieuw opnemen tegen de Mercedes S-Klasse en BMW 7 Reeks. Een moeilijke opdracht, Audi haalt dan ook alles uit de kast om hun bekende slogan waar te maken.
Auteur: Stijn | 11-07-2017
Eind 2014 liet Audi de Prologue concept op de wereld los, een designstudie waarmee Audi aangaf klaar te zijn voor een nieuw hoofdstuk op vlak van design. Ondertussen zijn zowel de nieuwe A4 als A5 op de markt verschenen, maar het is toch vooral bij deze nieuwe A8 dat de nieuwe designrichting zichtbaar wordt. Kijk bijvoorbeeld maar naar de scherp uitgesneden single-frame grille, geflankeerd door smalle HD Matrix LED koplampunits met Audi lasertechnologie. De zijkant blijft dan weer bijzonder ingetogen zonder veel overbodige lijnen of vouwen in het koetswerk. Het is pas bij de achterzijde dat de A8 weer alle aandacht naar zich toe trekt door OLED lichtunits die net zoals bij de Prologue via een LED lichtstrip met elkaar verbonden worden.

Naast de 5,17 meter lange A8 brengt Audi ook een A8 L op de markt. Die heeft een 13 centimeter langere wielbasis en meet zo 5,30 meter lang. Verder is de nieuwe A8 iets hoger dan zijn voorganger, terwijl de breedte en hoogte nagenoeg gelijk blijven.

Het interieur oogt erg strak door het ontbreken van bedieningsknoppen en het wegstoppen van de ventilatieroosters wanneer deze niet gebruikt worden. Achter het stuur zien we een nieuwe versie van de Virtual Cockpit terwijl centraal een 10,1-inch touchscreen de bediening van het infotainmentsysteem verzorgt. Via een tweede touchscreen daaronder kunnen inzittenden de klimaatcontrole en enkele comfort functies instellen.

Wie als passagier mee kan rijden met een A8 L doet er goed aan om rechts achteraan in te stappen. Met een beetje geluk heeft de eigenaar namelijk de relaxatiezetel met voetsteun als optie aangevinkt. Die kan de voetzolen indien nodig opwarmen en masseren via een unit geïntegreerd in de achterkant van de zetel rechts vooraan. Comfortabele hoofdsteunen vervolledigen de belevenis. De passagier die jaloers toekijkt vanuit de zetel links achteraan hoeft zich gelukkig ook niet te vervelen. Zo kan hij de zetelmassage activeren of de HD Matrix leeslampen en sfeerverlichting naar wens instellen.

De passagiers worden dus verwend door Audi, maar hetzelfde geldt voor de chauffeur. Na een druk op de AI knop op de middenconsole neemt de AI Traffic Jam Pilot het rijden in langzaam verkeer tot 60 km/h voor zijn rekening. Een vereiste is wel de aanwezigheid van een fysieke grens tussen de twee rijbanen. De bestuurder mag op die momenten zijn handen permanent van het stuur houden en kan zich bezighouden met een andere activiteit zoals bijvoorbeeld TV kijken.

Het Artificial Intelligence verhaal gaat nog verder want de A8 beschikt over een AI Remote Parking Pilot en AI Remote Garage Pilot die de limousine autonoom uit een parkeerplaats of garage sturen. De bestuurder hoeft daarbij niet zelf in de wagen te zitten en kan het manoeuvre via de 360-graden camera van de wagen op de voet volgen in de myAudi app op zijn smartphone.

De lijst van innovaties gaat nog verder. Zo meldt Audi dat de achterwielen indien nodig mee- of tegensturen terwijl de bestuurder naargelang de rijomstandigheden op ieder moment de hoogte van elk wiel apart kan aanpassen via AI Active Suspension. De rijeigenschappen van de nieuwe A8 kunnen volgens Audi zo variëren van de rijcomfort van een klassieke limousine tot de dynamiek van een sportwagen.

Over naar de motoren. De A8 is onmiddellijk leverbaar met twee vernieuwde V6 turbomotoren, namelijk een 3.0 TDI met 286 pk en een 3.0 TFSI met 340 pk. De twee V8 motoren, de 435 pk sterke 4.0 TDI en de 460 pk sterke 4.0 TFSI, volgen iets later. De absolute topper in het gamma wordt de 6.0 liter W12, een blok geleend van zustermerk Bentley.

Elke versie is uitgerust met "mild hybrid" technologie waarbij een elektromotor fungeert als startmotor en vrijgekomen energie kan opslaan. Het doel van Audi is uiteraard om het brandstofverbruik verder in te perken. Volgens Audi levert dit een winst van 0,7 liter per honderd kilometer op.

Tenslotte bevestigt Audi de komst van een A8 L e-tron quattro, een plug-in hybride die een 3.0 TFSI combineert met een elektromotor. De aandrijflijn is goed voor een gecombineerd vermogen van 449 pk en 700 Nm koppel. Elektrisch rijden moet mogelijk zijn over een afstand van ongeveer vijftig kilometer. Audi Wireless Charging zal tot de opties behoren.

De nieuwe A8 en A8 L rollen in Duitsland van de band en bereiken de showrooms in de late herfst van dit jaar. De vanafprijs in Duitsland voor de A8 bedraagt 90.600 euro, de A8 L mag voor minimaal 94.100 euro naar huis.


Recent Audi nieuws

Officieel: nieuwe Audi RS 6 Avant

Officieel: nieuwe Audi RS 6 Avant

De Audi RS 6 Avant is ondertussen toe aan zijn vierde generatie. Zoals het hoort wordt de nieuwe break op veel vlakken nog wat extremer dan zijn voorganger, maar anno 2019 wordt ook de zuinigheid ...
Audi A1 citycarver: van hatchback naar crossover

Audi A1 citycarver: van hatchback naar crossover

Volkswagen had gedurende vele jaren een CrossPolo in het gamma, maar dat inspireerde Audi niet om hetzelfde te proberen met de A1 Sportback. Ondertussen is het merk van mening veranderd want vandaag ...
Audi Q3 Sportback is nieuwe SUV Coupé

Audi Q3 Sportback is nieuwe SUV Coupé

BMW en Mercedes hebben enkele jaren het rijk voor zich alleen hadden op gebied van SUV Coupés, maar Audi is bezig aan een inhaalrace. De Q8 beet vorig jaar de spits af en nu verwelkomt het merk de ...
Nieuwe Audi SQ7 TDI officieel voorgesteld

Nieuwe Audi SQ7 TDI officieel voorgesteld

Een kleine maand geleden maakten we kennis met de vernieuwde Audi Q7. De grote SUV kreeg een moderner ontwerp aangemeten en daar mag ook de krachtigere SQ7 TDI nu van ...
571 pk sterke V8 benzinemotor voor nieuwe Audi S8

571 pk sterke V8 benzinemotor voor nieuwe Audi S8

We hebben even geduld moeten hebben, maar precies twee jaar na de onthulling van de A8 haalt Audi het doek van de nieuwe S8. In tegenstelling tot de andere S-modellen in Europa mag de sportiefste ...
Uitgebreide opfrisbeurt voor Audi Q7

Uitgebreide opfrisbeurt voor Audi Q7

In tegenstelling tot de extraverte Q8 is de Audi Q7 ondanks zijn grootte geen SUV die meteen opvalt in het verkeer. Een uitvoerige opfrisbeurt moet daar verandering in ...