Terugkeer Toyota Supra is een feit

Er zijn niet veel nieuwe auto’s waarvan nog voor de officiële onthulling al zoveel informatie op straat lag als bij de Supra. Gelukkig ligt de periode van eindeloze teasers nu achter ons want Toyota heeft de vijfde generatie van hun sportwagen onthuld op de NAIAS beurs in Detroit.
Auteur: Stijn | 15-01-2019
De nieuwe coupé van Toyota heet voluit GR Supra. De eerste twee letters staan voor Gazoo Racing, de race-divisie van Toyota die de productie van de Supra op zich neemt in het Oostenrijkse Graz. Het ontwerp van het exterieur is een mix van de 2000GT en de vorige Supra die onder meer dankzij de Fast & Furious-franchise ondertussen een iconische status bereikt heeft. Of de opvolger even goed zal doen moet nog blijken, maar op papier lijkt het wel een kanshebber. Toyota noemt als belangrijkste eigenschappen de koetswerkstijfheid die beter is dan bij de Lexus LFA, een wielbasis die nog korter is dan bij de GT86, een perfecte 50/50-gewichtsverdeling en een laag zwaartepunt.

Om het project financieel haalbaar te houden ging het Japanse merk een samenwerking aan met BMW. Bij hen leidde dat tot de nieuwe Z4 en daarvan blijkt de Supra nogal wat onderdelen te lenen. Zo komen de 3.0 zes-in-lijn motor met twin-scroll turbo en 8-traps automaat uit de Beierse rekken. Het vermogen bedraagt 340 pk en het maximumkoppel ligt op 500 Nm. De aandrijving gebeurt net als bij de vorige generaties via de achterwielen. De Supra snelt hierdoor in 4,3 seconden van 0 naar 100 km/h en heeft een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/h.

Ook in het interieur is de invloed van BMW zichtbaar. Werp bijvoorbeeld maar een blik op de middenconsole, de pookknop en het infotainmentsysteem. Toyota heeft wel een eigen inbreng in de vorm van een laag, horizontaal dashboard met digitaal instrumentarium van 8,8-inch. Centraal doorheen het stuur kijkt de bestuurder naar de toerenteller. Links daarnaast is plaats voor een snelheidsmeter en rechts staat informatie over de navigatie.

Er bestaan twee uitvoeringen van de Supra: Active en Premium. De Active kan rekenen op een actief differentieel, adaptieve ophanging, 19-inch velgen en krachtige remmen. Zaken zoals dual-zone airco, smart entry, een lederen stuur, led-lichten en een achteruitrijcamera zijn eveneens inbegrepen. De sportzetels beschikken over verwarming, hebben een geheugenfunctie en zijn bekleed met zwart Alcantara.

Ook aan de veiligheid wordt gedacht. Onder meer Adaptive Cruise Control met stop en go, Lane Change Departure Alert, Rear-Cross Traffic Alert, een Tyre Pressure Monitoring System en intelligente parkeersensoren met automatische remfunctie zijn aanwezig.

De Premium uitvoering bouwt hierop verder, maar krijgt als extra’s een zwart lederen bekleding, premium sound system van JBL met 12 luidsprekers, head-up display, draadloze smartphone-lader en "storage and lighting" pakketten.

Een nieuwe Supra bestellen kan vanaf vandaag en de eerste leveringen staan gepland voor dit najaar. Eind 2019 zullen in Europa amper 900 klanten de trotse eigenaar zijn van de nieuwe Supra. Als blijk van waardering voor hun snelle bestelling krijgen zij van Toyota een "Experience programme" en "money-can’t-buy rewards" in de aanloop naar de levering van hun wagen.

Tenslotte viert Toyota de terugkeer van de Supra met de A90 Edition. Deze exclusieve editie is gebaseerd op de Premium-uitvoering, maar krijgt als extra’s een koetswerkkleur in Matt Storm Grey, matzwarte velgen en een cockpit bekleed met rood leder. Enkel de 90 eerste Europese klanten die de Supra vooraf besteld hebben kunnen de A90 Edition reserveren.


Recent Toyota nieuws

Nieuwe Toyota Supra duikt op

Nieuwe Toyota Supra duikt op

2019 belooft goed te beginnen want in januari onthult Toyota eindelijk de productieversie van de nieuwe Supra op het autosalon van Detroit. De eerste foto’s zijn echter nu al online ...
Toyota Prius krijgt opfrisbeurt

Toyota Prius krijgt opfrisbeurt

De tweede en derde generatie van de Toyota Prius zorgden voor de doorbraak van hybride wagens in Europa. De nieuwste generatie heeft het echter een stuk moeilijker. Dat is voor een deel te wijten aan ...
Toyota introduceert Yaris GR Sport

Toyota introduceert Yaris GR Sport

Liefhebbers van hot hatches konden vorig jaar bij Toyota terecht voor de exclusieve Yaris GRMN met 212 pk. Een echte opvolger komt er voorlopig niet, maar met de nieuwe GR Sport uitvoering kunnen ...
Toyota toont nieuwe Corolla Touring Sports

Toyota toont nieuwe Corolla Touring Sports

De Toyota Corolla hatchback krijgt binnenkort het gezelschap van de Corolla Touring Sports. De break maakt volgende maand zijn debuut op het autosalon van Parijs, maar het Japanse merk is zo ...
Toyota haalt doek van nieuwe RAV4

Toyota haalt doek van nieuwe RAV4

Niet alleen in Europa is de RAV4 een succesnummer, in de Verenigde Staten was het vorig jaar zelfs de meest populaire wagen als pick-ups niet worden meegeteld. Toyota heeft dan ook wijselijk besloten ...
Toyota Aygo is opgefrist

Toyota Aygo is opgefrist

Voor hun wagen in het A-segment werkt Toyota al lange tijd samen met de PSA-groep. In 2014 leidde dat tot de tweede generatie Aygo en die krijgt nu een ...