Achtste generatie Rolls-Royce Phantom is officieel

Achtste generatie Rolls-Royce Phantom is officieel
Auteur: Stijn
30-07-2017
Het gebeurt niet vaak dat Rolls-Royce een nieuw model voorstelt, dus als het dan zover is doen ze het meteen goed. Dit is de nieuwe Rolls-Royce Phantom.

Maar liefst 92 jaar lang staat de Rolls-Royce Phantom al symbool voor de beste wagen ter wereld. Vorig jaar namen we afscheid van de zevende generatie die reeds in 2003 werd geïntroduceerd. Op technologisch vlak was de limo dus echt wel aan een opvolger toe. Om te beginnen staat de Phantom VIII op een gloednieuw aluminium platform waardoor het gewicht een stuk lager uitvalt en de koetswerkstijfheid met 30 procent toeneemt. Ook andere toekomstige wagens van Rolls-Royce zoals de langverwachte SUV zullen van dit platform gebruikmaken.

Begin vorig jaar kwam de nieuwe Phantom een eerste maal in beeld. Toen al werd duidelijk dat Rolls-Royce zou voortbouwen op het ontwerp van de uitgaande generatie. Vooraan zien we koplampunits met lasertechnologie die het zicht tot 600 meter voor de wagen garanderen. Net als bij de kleinere Ghost is de kenmerkende grille niet langer recht, maar netjes mee gebogen met het koetswerk. Daarboven houdt de Spirit of Ecstasy de situatie nog steeds goed in de gaten.

Onder de kap krijgt de vernieuwde 6,75 liter grote V12 voortaan het gezelschap van twee turbo’s. Voor de versnellingsbak doet Rolls-Royce beroep op een 8-traps automaat van ZF. Het vermogen van de Phantom stijgt van 453 naar een nette 563 pk. Het maximaal koppel bedraagt 900 Nm.

In tegenstelling tot bij echte supercars wil het koperspubliek van de Rolls-Royce het geluid van de V12 liever niet laten doordringen in het interieur. Het merk heeft er dan ook alles aan gedaan om van de nieuwe Phantom de stilste wagen ter wereld maken. Zo weegt de aanwezige geluidsisolatie alleen al 130 kilogram en is er een dubbele beglazing van 6 millimeter dik. Ook met de banden is iets speciaals aan de hand. Het gaat namelijk om "Silent-Seal" banden waarin een schuimlaag verwerkt is die het geluid van de banden met 9 decibel reduceert.

Het interieur is uiteraard nog steeds één en al luxe. Het dashboard en instrumentenpaneel bestaan uit twee 12.3 inch grote TFT kleurenschermen met led-achtergrondverlichting, een modernere benadering die volgens Rolls-Royce overal ter wereld door hun klanten gevraagd werd. Het analoge klokje blijft echter gewoon aan boord en het tikken ervan is volgens het merk het luidste geluid dat je in de nieuwe Phantom zal horen. Verder is de welbekende sterrenhemel opnieuw van de partij en kunnen klanten voor de zetels kiezen uit de "lounge seat", de "individual seats" met armsteun of vaste middenconsole of de geheel nieuwe "sleeping seat". De middenconsole achteraan biedt plaats aan een koelbox compleet met whisky- en champagneglazen. Uitklapbare tafeltjes vind je aan de achterkant van de voorste zetels.

De lijst met beschikbare assistentiesystemen is eindeloos. Rolls-Royce vermeldt alvast de Alertness Assistant, een camerasysteem met Panoramic View, Helicopter View, Night Vision, Vision Assist, Active Cruise Control, Collision Warning, Pedestrian Warning, Cross-traffic Warning, Lane Departure Warning en Lane Change Warning. Verder is een WiFi hotspot aanwezig, net als de laatste nieuwe navigatie- en entertainmentsystemen. Tenslotte kan de chauffeur rekenen op een HD head-up display.

>>  Meer nieuws over Rolls-Royce

>>  Bekijk de verkoopcijfers voor Rolls-Royce

>>  Schrijf je in voor onze nieuwsbriefGerelateerd nieuws

Dit hadden de nieuwe Rolls-Royce Phantom Coupé en Drophead Coupé kunnen zijn
06-08-2017
Rolls-Royce stelt unieke Sweptail voor
27-05-2017
Rolls-Royce toont eerste beelden van toekomstige SUV
01-12-2016
Rolls-Royce kijkt in de toekomst met de Vision Next 100 Concept
17-06-2016
Productie van huidige Rolls-Royce Phantom eindigt met Zenith editie
23-02-2016
Rolls-Royce begint testwerk met aluminium spaceframe
05-01-2016
+

Gerelateerde fotospecials

Michael Fux vult autocollectie aan met fuchsia Rolls-Royce Dawn
04-09-2017