Leveringen Tesla Model 3 gestart, alle specificaties bekend

Auteur: Stijn
30-07-2017
Vrijdag hield Tesla een speciaal event waarbij de eerste dertig exemplaren van de Model 3 overhandigd werden aan hun nieuwe eigenaars. Tesla maakte van de gelegenheid gebruik om wat meer details over de eerste betaalbare Tesla vrij te geven.
Tot vrijdag kon CEO Elon Musk als enige rondrijden in een Model 3, maar vanaf nu moet hij dat voorrecht delen met dertig andere mensen. Het gaat allemaal om medewerkers van Tesla zelf, zo kunnen eventuele kinderziektes netjes binnen de bedrijfsmuren opgelost worden.

Tesla brengt twee varianten van de Model 3 op de markt. In tegenstelling tot wat sommige andere nieuwssites beweren zijn de Europese prijzen nog niet bekend. We beperken ons hier dus voorlopig tot de prijzen in de VS. De standaardversie heeft een prijskaartje van 35.000 dollar en raakt met een volle accu zo’n 350 kilometer ver. Een sprint van 0 naar 96 km/h lukt in 5,6 seconden en de topsnelheid bedraagt 209 km/h.

Wie die actieradius toch wat nipt vindt, kan bij Tesla ook een Model 3 bestellen met een range van 500 kilometer. Een stoplichtsprintje van 0 naar 96 km/h neemt dan slechts 5,1 seconden in beslag en de topsnelheid ligt op 225 km/h. De vanafprijs voor deze uitvoering is vastgelegd op 44.000 dollar.

De prijs is niet het enige om in overweging te nemen bij de aankoop van een Model 3. Zo raakt de basisversie na een oplaadbeurt van 30 minuten via Tesla’s Supercharger netwerk opnieuw 209 kilometer ver. Bij de duurdere variant is dat 274 kilometer. Welke uitvoering je ook kiest, het gratis gebruik van het Supercharger netwerk is uitsluitend voorbehouden voor eigenaars van een Model S en Model X.

De garantie op de Model 3 bedraagt vier jaar of 80.500 kilometer. Voor de batterij biedt Tesla bij de basisuitvoering acht jaar garantie of 161.000 kilometer. Bij de versie met langere actieradius is dit acht jaar en 193.000 kilometer.

Over het interieur kunnen we kort zijn. De standaarduitrusting bestaat uit Keyless Entry, een 15-inch touchscreen, klimaatregeling, twee USB-poorten en zetelbekleding in textiel. Verder reageert de Model 3 op stemcommando’s en kan de achterbank in 60/40 verhouding neergeklapt worden. De veiligheidsuitrusting bestaat uit acht airbags, Electronic Stability and Traction Control, Automatic Emergency Braking en Collision Avoidance.

Bijbetalen kan voor zetelverwarming, hoogwaardige materialen doorheen het interieur en elektronisch verstelbare voorzetels, stuurkolom en zijspiegels. Andere opties zijn een premium audiosysteem, led-mistlampen, verwarmde zijspiegels en een getint glazen dak met UV en infraroodbescherming.

Wie vandaag een Model 3 bestelt, mag rekenen op een leveringstermijn van 12 tot 18 maanden. Veel hangt dan nog af van de gekozen versie. Zo zijn exemplaren die momenteel van de band rollen uitgerust met de batterij met de grootste actieradius. De leveringen hiervan starten eind oktober. De productiestart van de versie met standaardbatterij staat op de planning voor november. In het voorjaar van 2018 start Tesla vervolgens met de bouw van de Model 3 met vierwielaandrijving. Internationale leveringen voor linksgestuurde versies zijn voorzien vanaf de tweede helft van 2018, voor de komst van rechtsgestuurde exemplaren moeten we al wachten tot 2019.


Recent Tesla nieuws

Tesla Model Y is nieuwe cross-over op basis van Model 3

Tesla Model Y is nieuwe cross-over op basis van Model 3

Terwijl de grote namen in de autosector er maar met moeite in slagen om elektrische wagens te lanceren begint Tesla alweer aan een volgend hoofdstuk. Hier is de nieuwe Model ...
Nieuwe Tesla Model 3 met twee motoren maakt gehakt van BMW M3

Nieuwe Tesla Model 3 met twee motoren maakt gehakt van BMW M3

Elon Musk heeft via Twitter meer details bekendgemaakt over de toekomstige Tesla Model 3 met twee motoren. Naast de standaardversie lanceert het merk ook een prestatiegerichte versie die de BMW M3 ...
Elon Musk: onthulde Tesla Roadster is slechts de instapversie

Elon Musk: onthulde Tesla Roadster is slechts de instapversie

De automobielsector davert nog na van de stroom aan Tesla nieuws afgelopen vrijdag, maar dat belet CEO Elon Musk niet om nog een bommetje te droppen. De Tesla Roadster die het merk vrijdag als grote ...
Tesla plaagt met gigantische, elektrische pick-up

Tesla plaagt met gigantische, elektrische pick-up

Wat, nog Tesla nieuws? Jazeker want tijdens de presentatie van de Semi en Roadster kon de wereld een glimp opvangen van een toekomstige pick-up van Tesla. Vooral op de thuismarkt kan die pick-up wel ...
Nieuwe Tesla Roadster slaat wereld met verstomming

Nieuwe Tesla Roadster slaat wereld met verstomming

Elon Musk beloofde de wereld al een tijdje een nieuwe Tesla Roadster. Dat we die wagen vannacht al zouden te zien krijgen, daar hadden we echter niet op gerekend. En neen, we overdrijven niet met ...
Tesla Semi: elektrische vrachtwagen met bereik van 800 kilometer

Tesla Semi: elektrische vrachtwagen met bereik van 800 kilometer

Autotijd wordt heel even trucktijd vandaag, want Tesla heeft na enkele weken uitstel afgelopen nacht hun langverwachte Semi truck voorgesteld. Gaat Tesla hiermee de hele vrachtwagensector doorheen ...