Concrete cijfers blijven bij Tesla vaak achterwege en dat is bij de presentatie van de Model Y niet anders. Zo zijn de precieze afmetingen van de cross-over bijvoorbeeld nog niet gekend. Wel maakte Elon Musk duidelijk dat de Model Y plaats kan bieden aan maximaal 7 volwassenen en hun bagage. Het interieur oogt net als bij andere Tesla’s erg minimalistisch en de bediening van alle functies gebeurt via een centraal geplaatst 15-inch touchscreen. Net als de Model 3 beschikt de Model Y standaard over een glazen dak. Wie hoopt op Falcon-doors zoals bij de Model X moeten we teleurstellen want de achterste portieren van de Model Y openen op de traditionele manier.
Tesla brengt vier uitvoeringen van de Model Y op de markt. Klanten kunnen kiezen uit de Standard Range, Long Range RWD, Long Range AWD en Performance. De snelste versie snelt in 3,7 seconden van 0 naar 100 km/h, maar met een acceleratietijd van 6,3 seconden is ook de instapversie allesbehalve traag te noemen. De topsnelheid van de Model Y varieert van 193 tot 241 km/h naargelang de gekozen uitvoering. Belangrijker is echter het rijbereik. Wie de Standard Range bestelt raakt met een volle batterij zo’n 390 kilometer ver volgens de WLTP-testcyclus. Daarna volgen de Performance met 480 km, de Long Range RWD met 505 km en de Long Range AWD met 540 km.
In 2020 zullen enkel de duurdere versies van de Tesla Model Y al van de band rollen, het instapmodel moet in het voorjaar van 2021 volgen. De Europese leveringen starten begin 2021. Op de komst van het instapmodel moeten we wel nog tot begin 2022 wachten.
De Belgische prijs voor de Model Y Long Range met achterwielaandrijving bedraagt op dit moment 56.000 euro en voor de Long Range met vierwielaandrijving ben je 60.000 euro kwijt. Voor de Performance uitvoering vraagt Tesla 69.000 euro.