Nieuwe Audi A8 is officieel

Auteur: Stijn
11-07-2017
Audi heeft vandaag in Barcelona het doek gehaald van de nieuwe A8. De vierde generatie van Audi’s vlaggenschip moet het opnieuw opnemen tegen de Mercedes S-Klasse en BMW 7 Reeks. Een moeilijke opdracht, Audi haalt dan ook alles uit de kast om hun bekende slogan waar te maken.

Eind 2014 liet Audi de Prologue concept op de wereld los, een designstudie waarmee Audi aangaf klaar te zijn voor een nieuw hoofdstuk op vlak van design. Ondertussen zijn zowel de nieuwe A4 als A5 op de markt verschenen, maar het is toch vooral bij deze nieuwe A8 dat de nieuwe designrichting zichtbaar wordt. Kijk bijvoorbeeld maar naar de scherp uitgesneden single-frame grille, geflankeerd door smalle HD Matrix LED koplampunits met Audi lasertechnologie. De zijkant blijft dan weer bijzonder ingetogen zonder veel overbodige lijnen of vouwen in het koetswerk. Het is pas bij de achterzijde dat de A8 weer alle aandacht naar zich toe trekt door OLED lichtunits die net zoals bij de Prologue via een LED lichtstrip met elkaar verbonden worden.

Naast de 5,17 meter lange A8 brengt Audi ook een A8 L op de markt. Die heeft een 13 centimeter langere wielbasis en meet zo 5,30 meter lang. Verder is de nieuwe A8 iets hoger dan zijn voorganger, terwijl de breedte en hoogte nagenoeg gelijk blijven.

Het interieur oogt erg strak door het ontbreken van bedieningsknoppen en het wegstoppen van de ventilatieroosters wanneer deze niet gebruikt worden. Achter het stuur zien we een nieuwe versie van de Virtual Cockpit terwijl centraal een 10,1-inch touchscreen de bediening van het infotainmentsysteem verzorgt. Via een tweede touchscreen daaronder kunnen inzittenden de klimaatcontrole en enkele comfort functies instellen.

Wie als passagier mee kan rijden met een A8 L doet er goed aan om rechts achteraan in te stappen. Met een beetje geluk heeft de eigenaar namelijk de relaxatiezetel met voetsteun als optie aangevinkt. Die kan de voetzolen indien nodig opwarmen en masseren via een unit geïntegreerd in de achterkant van de zetel rechts vooraan. Comfortabele hoofdsteunen vervolledigen de belevenis. De passagier die jaloers toekijkt vanuit de zetel links achteraan hoeft zich gelukkig ook niet te vervelen. Zo kan hij de zetelmassage activeren of de HD Matrix leeslampen en sfeerverlichting naar wens instellen.

De passagiers worden dus verwend door Audi, maar hetzelfde geldt voor de chauffeur. Na een druk op de AI knop op de middenconsole neemt de AI Traffic Jam Pilot het rijden in langzaam verkeer tot 60 km/h voor zijn rekening. Een vereiste is wel de aanwezigheid van een fysieke grens tussen de twee rijbanen. De bestuurder mag op die momenten zijn handen permanent van het stuur houden en kan zich bezighouden met een andere activiteit zoals bijvoorbeeld TV kijken.

Het Artificial Intelligence verhaal gaat nog verder want de A8 beschikt over een AI Remote Parking Pilot en AI Remote Garage Pilot die de limousine autonoom uit een parkeerplaats of garage sturen. De bestuurder hoeft daarbij niet zelf in de wagen te zitten en kan het manoeuvre via de 360-graden camera van de wagen op de voet volgen in de myAudi app op zijn smartphone.

De lijst van innovaties gaat nog verder. Zo meldt Audi dat de achterwielen indien nodig mee- of tegensturen terwijl de bestuurder naargelang de rijomstandigheden op ieder moment de hoogte van elk wiel apart kan aanpassen via AI Active Suspension. De rijeigenschappen van de nieuwe A8 kunnen volgens Audi zo variëren van de rijcomfort van een klassieke limousine tot de dynamiek van een sportwagen.

Over naar de motoren. De A8 is onmiddellijk leverbaar met twee vernieuwde V6 turbomotoren, namelijk een 3.0 TDI met 286 pk en een 3.0 TFSI met 340 pk. De twee V8 motoren, de 435 pk sterke 4.0 TDI en de 460 pk sterke 4.0 TFSI, volgen iets later. De absolute topper in het gamma wordt de 6.0 liter W12, een blok geleend van zustermerk Bentley.

Elke versie is uitgerust met "mild hybrid" technologie waarbij een elektromotor fungeert als startmotor en vrijgekomen energie kan opslaan. Het doel van Audi is uiteraard om het brandstofverbruik verder in te perken. Volgens Audi levert dit een winst van 0,7 liter per honderd kilometer op.

Tenslotte bevestigt Audi de komst van een A8 L e-tron quattro, een plug-in hybride die een 3.0 TFSI combineert met een elektromotor. De aandrijflijn is goed voor een gecombineerd vermogen van 449 pk en 700 Nm koppel. Elektrisch rijden moet mogelijk zijn over een afstand van ongeveer vijftig kilometer. Audi Wireless Charging zal tot de opties behoren.

De nieuwe A8 en A8 L rollen in Duitsland van de band en bereiken de showrooms in de late herfst van dit jaar. De vanafprijs in Duitsland voor de A8 bedraagt 90.600 euro, de A8 L mag voor minimaal 94.100 euro naar huis.

Laatste autonieuws

Volvo lanceert nieuwe V60

Volvo lanceert nieuwe V60

Nieuwe Peugeot Rifter volgt Partner op

Nieuwe Peugeot Rifter volgt Partner op

Porsche onthult nieuwe 911 GT3 RS

Porsche onthult nieuwe 911 GT3 RS

Facelift voor Europese Ford Edge

Facelift voor Europese Ford Edge

Meer Audi nieuws

Audi zwaait RS 6 Avant uit met 705 pk sterke Performance Nogaro Edition

Audi zwaait RS 6 Avant uit met 705 pk sterke Performance Nogaro Edition

De volgende Audi A6 rijdt al enige tijd rond in camouflagepak en dus is het bijna tijd om afscheid te nemen van de huidige generatie. Ook de RS 6 Avant verdwijnt binnenkort van het toneel, maar eerst ...
LEES MEER
Nieuwe Audi A7 is officieel

Nieuwe Audi A7 is officieel

De eerste generatie Audi A7 werd door heel wat mensen positief onthaald. Voor de opvolger blijft het recept dan ook grotendeels hetzelfde, alleen zet Audi nog meer in op de nieuwste ...
LEES MEER
Opvallend: toekomstige Audi A7 reeds te koop als schaalmodel

Opvallend: toekomstige Audi A7 reeds te koop als schaalmodel

Een slordigheid van Audi of een uitgekiende publiciteitsstunt, wie zal het zeggen. In ieder geval is dit de allereerste afbeelding van de tweede generatie ...
LEES MEER
Audi Aicon Concept: volledig autonoom door het verkeer

Audi Aicon Concept: volledig autonoom door het verkeer

Het is ondertussen wel duidelijk dat we naar een wereld met volledig autonome wagens evolueren en wat Audi betreft kan dit snel werkelijkheid worden. De Duitsers bewijzen dat met de nieuwe Aicon ...
LEES MEER
Audi stelt nieuwe RS 4 Avant voor in Frankfurt

Audi stelt nieuwe RS 4 Avant voor in Frankfurt

Hoewel de huidige A4 eerder dan de A5 op de markt verscheen, was het die laatste waarvan Audi de eerste RS-variant onthulde. Naar aanleiding van de autoshow van Frankfurt brengt het merk daar ...
LEES MEER
Audi Sport Performance Parts voor TT en R8

Audi Sport Performance Parts voor TT en R8

Het heeft even geduurd, maar het bericht dat BMW tegenwoordig M Performance Parts aanbiedt heeft nu blijkbaar toch de top van Audi bereikt. Het antwoordt uit Ingolstadt komt er in de vorm van Audi ...
LEES MEER
MEER NIEUWS

Audi fotospecials

Audi Exclusive trakteert op matgrijze RS 6

Audi Exclusive trakteert op matgrijze RS 6

Verse lading foto's van Audi Prologue Concept

Verse lading foto's van Audi Prologue Concept

Audi Exclusive onthult RS 4 Avant in Peridot Green

Audi Exclusive onthult RS 4 Avant in Peridot Green