Test Dacia Jogger (2022)
Introductie
Dacia gooit momenteel hoge ogen met de Sandero en Duster. Krijgen deze twee verkoopstoppers weldra het gezelschap van de Jogger of laat de gezinswagen enkele steken vallen? Je leest het in onderstaand testverslag.
Ontwerp
De voorzijde van de Jogger komt je wellicht bekend voor want Dacia neemt die samen met de voorste deuren compleet over van de Sandero Stepway. Dat verklaart meteen het verschil in raamhoogte vanaf de B-stijl. Net als bij die avontuurlijke Sandero zorgen beschermpanelen rondom de Jogger voor wat stoere crossover-vibes. Verder zien we enkele kostenbesparende maatregelen zoals het vervangen van de traditionele emblemen achteraan door stickers.
Interessant om weten: hoewel de Jogger nog maar een jaar op de markt is kreeg het model net na onze test al een mini-facelift. De versie die je momenteel in de showrooms vindt heeft namelijk een andere grille met daarin het nieuwe merklogo.
Interieur
De Jogger leent nog meer onderdelen van de Sandero want ook het interieur voorin komt volledig overeen. Verwacht je dus aan een analoge tellerpartij, harde kunststof panelen, knoppen uit goedkoop plastic, een klassieke handrem, enzovoort. Kortom, allemaal zaken die we bij duurdere modellen als minpunten zouden noteren, maar die bij een budgetvriendelijke gezinswagen zoals deze volkomen aanvaardbaar zijn. Leuk van Dacia is trouwens de toepassing van een stoffen print op het dashboard. Een geslaagde oplossing om de hoeveelheid hard plastic binnenin toch wat te beperken.
In het goedkoopste afwerkingsniveau (Essential) gebruik je je smartphone als multimediascherm via een app van Dacia, maar onze testwagen is voorzien van een eigen infotainmentsysteem. Dat ziet er basic uit, maar de compatibiliteit met Apple CarPlay en Android Auto stemt ons wel tevreden. Bovendien voorziet Dacia net naast het scherm een smartphonehouder en meteen daarachter in het dashboard een USB-aansluiting. Simply clever …
Verder valt op het interieur van de Jogger weinig aan te merken. Zo is de zitpositie achter het stuur goed en zitten de stoffen zetels best comfortabel. Achterin vind je drie gelijkwaardige zitplaatsen die qua breedte net volstaan. Over de beenruimte en zeker de hoofdruimte valt evenmin te klagen. Wel erg onhandig is het bevestigingspunt van de veiligheidsgordel voor de middelste zitplaats helemaal achteraan in het dak.
Aandrijflijn
Het motorenaanbod voor de Jogger is momenteel erg overzichtelijk. Er is een TCe driecilinder benzinemotor met 110 pk of een Eco-G-afgeleide op LPG met 100 pk. Beide zijn steeds gekoppeld aan een manuele zesbak. Sinds kort is er nog een derde optie, namelijk de Hybrid 140 met 6-traps automaat. Jawel, de allereerste hybride Dacia is een feit.
Rijden
Om in één rubriek toch eens met een opmerking te starten: het motorgeluid van de driecilinder weerklinkt wat luider in de cabine dan we bij moderne wagens gewend zijn en ook enige rol- en windgeluiden zijn wel hoorbaar. Tot zover het slechte nieuws want opnieuw weet de Jogger ons te overtuigen. Het stuurgevoel en comfort zijn oké, de handgeschakelde versnellingsbak schakelt voldoende vlot en dankzij de aanwezigheid van een zesde versnelling blijft het ook aangenaam rijden aan 120 km/h op autosnelwegen. We hebben bovendien nooit het gevoel van vermogen of koppel te missen. Misschien verandert dat met vijf volwassenen en een volgepropte bagageruimte, maar voor een doorsnee gezin met enkele kinderen zien we geen probleem.
Wij reden de Eco-G 100 variant en klokten af op een gemiddeld LPG-verbruik van 8,9 l/100 km. De kilometers die we op benzine aflegden waren goed voor een verbruik van 6,5 l/100 km.
Prijzen
Hoewel de Jogger bij zijn lancering nog goedkoper was, blijft de huidige vanafprijs van 17.490 euro voor de Eco-G 100 Essential met 5 zitplaatsen bijzonder aantrekkelijk. Liever een gewone benzineversie? Dan betaal je amper 400 euro meer. Dat Dacia zich klaarstoomt voor een geëlektrificeerde toekomst blijkt uit de komst van hun allereerste hybride. Deze Dacia Jogger Hybrid 140 kost minimaal 24.790 euro.
Conclusie
In onze drie eerdere testverslagen van Dacia komt telkens "prijs-kwaliteitverhouding" terug als pluspunt. En je raadt het nooit, maar ook bij deze Jogger staat dat weer met stip bovenaan de lijst met troeven. De wagen combineert een no-nonsense exterieur en interieur met het gebruiksgemak en comfort waar jonge gezinnen vaak naar op zoek zijn. We kunnen muggenziften over harde plastics of een wat rumoerige motor, maar die zaken zijn snel vergeten als we de prijslijst nog eens bekijken.
Pluspunten
- Prijs-kwaliteitverhouding
- Ruime, makkelijk toegankelijke koffer
- Tot 7 zitplaatsen
Verbeterpunten
- Geluidsisolatie
- Bevestigingspunt veiligheidsgordel achteraan
- Geen vlakke laadvloer
Onder de naam "CarStan POV Driving" maakt Autotijd video's over geteste wagens op YouTube.