Test Peugeot 308 SW PureTech 130 (2022)
Introductie
Eerder dit jaar testten we de Peugeot 308 als plug-in hybride. Een sterk product voor zakelijke rijders, maar particulieren kijken misschien eerder uit naar een goedkopere versie. Daarom kropen we ditmaal achter het stuur van een 308 SW met PureTech 130 benzinemotor. Hoe ons dat beviel lees je in onderstaand verslag.
Ontwerp
In onze test van de Peugeot 308 hatchback kwam het ontwerp al uitgebreid ter sprake. Onze testwagen toen was echter uitgerust met het sportieve GT pack. De SW die we vandaag bespreken heeft dat niet wat je onder meer merkt aan de minder fijngeknepen koplampen en horizontale lichtsignatuur in de achterlichten.
Verder wijkt het ontwerp van de stationwagon achteraan behoorlijk af van de hatchback. Zo lieten de designers voor het eerst in jaren de typische zwarte balk tussen de achterlichten achterwege. Ook opvallend is de komst van een extra spoiler onder de achterruit. Zeker in combinatie met de lakkleur Elixir Rood (een aanrader wat ons betreft) en 17-inch Halong velgen geeft dit de 308 SW een sportieve uitstraling en dat zonder GT pack.
Interieur
Binnenin worden we verwelkomd door Peugeot’s bekende i-Cockpit met compact stuur en hoog gepositioneerd instrumentarium. Bij de eerste rit duurt het even voor je de perfecte zit- en stuurpositie vindt. Enkel wie thuis vaak van bestuurder wisselt kan daar wat hinder van ondervinden. Eenmaal gezeten wordt je er echter aan herinnerd dat Peugeot tegenwoordig wel zeer fraaie interieurs ontwerpt. Overal vind je mooie materialen en het geheel oogt strak zonder de praktische kant uit het oog te verliezen. We kunnen trouwens neerploffen in comfortabele zetels bekleed met Nappaleer, een optie weliswaar.
Het infotainmentsysteem reageert voldoende snel op alle commando’s en de menustructuur is logisch opgebouwd. Onder het infotainmentscherm vind je nog een tweede scherm waar je vijf shortcuts voor je favoriete functies kan plaatsen. Peugeot maakt de tegels voor die shortcuts voldoende groot zodat deze ook tijdens het rijden moeiteloos te gebruiken zijn.
Aandrijflijn
De benaming PureTech 130 verwijst al naar de aanwezigheid van 130 pk. In 9,8 seconden sprint je met deze driecilinder van 0 naar 100 km/h. Relevanter voor dit type wagen is echter het gemiddeld verbruik dat volgens de WLTP ligt tussen 5,6 en 6,5 l/100 km. De CO2-uitstoot varieert van 127 tot 147 g/km.
Rijden
Onze 308 SW is standaard uitgerust met een handgeschakelde zesbak. Hoewel daar op zich weinig op aan te merken is, zouden we zelf zonder enige twijfel de meerprijs van 1.750 euro betalen voor de 8-traps automaat. Desnoods ten nadele van enkele andere opties. Het rijden met die automaat is simpelweg meer relaxed, iets dat we zelf in onze eerdere test met de 308 hatchback konden ervaren. Het gemiddeld verbruik van die automaat zou trouwens in de buurt moeten liggen van het cijfer voor de manuele zesbak. Wij kwamen in deze test alvast uit op 6,7 l/100 km, vrij dicht dus bij het officiële WLTP cijfer.
Zoals verwacht volstaan 130 pk en 230 Nm koppel prima om met het verkeer mee te kunnen. Verder houdt de ophanging quasi perfect het midden tussen comfort en sportiviteit. Ook bij een sportievere rijstijl op bochtige wegen houdt de stationwagon zich prima staande. Op die momenten ga je het EMP2-platform en de directe besturing met het kleine stuurwiel echt wel appreciëren.
Prijzen
Op het moment van de publicatie van dit testverslag levert Peugeot de 308 SW vanaf 28.902 euro. Voor dat bedrag krijg je een PureTech 130 met handgeschakelde zesbak en het Active Pack afwerkingsniveau. Liever een automaat? Dan starten de prijzen bij 30.590 euro. Ook een dieselversie en twee plug-in hybrides behoren tot de mogelijkheden.
Het Allure Pack uitrustingsniveau van onze testwagen is beschikbaar vanaf 31.555 euro. Aanwezige opties zijn onder meer de Elixir Rode lakkleur (+ 820 euro) en interieurbekleding met Mistral Zwart Nappaleer (+ 2.350 euro). Dat brengt de totaalprijs op minimaal 34.725 euro.
Conclusie
De designafdeling van Peugeot blijft verrassen en dit, in tegenstelling tot een tiental jaar geleden, wel degelijk in positieve zin. Strakke, moderne lijnen zorgen voor een goede eerste indruk die nog eens wordt bevestigd met een knap interieur. De PureTech 130 variant combineert betaalbaarheid met een dynamisch weggedrag. Vink wel even de 8-traps automaat aan als je budget het toelaat, die maakt het rijden veel relaxter.
Pluspunten
- Knap ontwerp
- Materialen en ergonomie interieur
- Balans dynamiek en comfort
Verbeterpunten
- Beenruimte achterin
- Handgeschakelde versnellingsbak (kies de automaat)
Onder de naam "CarStan POV Driving" maakt Autotijd video's over geteste wagens op YouTube.